La llicència de ses Covetes

S’ha parlat i escrit tant sobre els apartaments de ses Covetes que convindria aclarir alguns aspectes importants.

L’atorgament de llicències d’obra no és un acte discrecional, sinó reglat. Això significa que des del moment en què un interessat presenta un projecte en sol·licitud de llicència d’obra, els tècnics han d’informar sobre si aquest projecte presentat s’adapta a la normativa urbanística vigent en aquell municipi. No hi ha la possibilitat, ni tècnica ni política, de poder decidir si aquell projecte agrada o no, sinó que l’Ajuntament està obligat a donar-li el tractament que correspongui d’acord amb el Pla General o Normes Subsidiàries de planejament.

Així, quan l’any 1992 un interessat va presentar el projecte dels apartaments de ses Covetes, els tècnics municipals el varen informar de la única manera possible, o sigui d’acord amb les Normes Subsidiàries de planejament de Campos, aprovades per la Comissió Insular d’Urbanisme de Mallorca, en sessions de 26 de març i 7 de juny de 1991. Com que el projecte complia les determinacions d’aquelles normes, es va informar favorablement. I també per això, la Comissió de Govern va acordar atorgar la llicència d’obres.

Aquest fet el reconeix el propi portaveu del PSM-EN a l’Ajuntament de Campos, Guillem Vidal, misser d’ofici, quan segons l’acta de la sessió del Ple de la Corporació de 20 de desembre de 2012 –aprovada per unanimitat-, diu textualment:
Guillem Vidal indica que és cert que l’Ajuntament va atorgar la llicència en base a les NNSS del 91, però va fer una cosa malament, que és haver classificat aquells terrenys com urbans, tot i que l’aprovació definitiva la fes el Consell; per això el Consell també és corresponsable; està clar que l’Ajuntament va atorgar la llicència d’acord amb les Normes, però aquelles Normes eren il·legals”.

El mateix afirma la Sala dels assumptes contenciosos administratius del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en la Sentència número 478, de 29 de maig de 2007, sobre la legalitat de la llicència en qüestió. Aquesta Sentència disposa el següent:
“La licencia 59/92, acuerdo originario del presente contencioso, concernía a terrenos que no aparecían clasificados como suelo urbano ni en el Plan General de 1974 ni en el Plan General de 1997, dándose el caso de que, primero, las Normas Subsidiarias de 1991, publicadas el 14 de mayo de 1994, en tanto que dichos terrenos se clasificaron ahí como suelo urbano, fueron declaradas nulas de pleno derecho por acuerdo del Pleno del Consell Insular de Mallorca en sesión celebrada el 4 de julio de 1994, acuerdo que ha sido declarado conforme a Derecho por la sentencia de la Sala 659/06, de manera que la licencia 59/92, privada así de la cobertura normativa que la legitimaba, incurría por tanto en el vicio de nulidad de segundo grado o anulabilidad que los demandantes pretenden que sea declarado en esta sentencia; …”

Així, el TSJIB reconeix que, en el moment d’atorgar la llicència, el maig de 1992, aquesta estava legitimada per la normativa vigent, les Normes Subsidiàries de 1991, aprovades pel Consell de Mallorca. Per això, la nul·litat és de segon grau, ja que la llicència no és il·legal per sí mateixa, sinó com a conseqüència de l’anul·lació de la normativa que la legitimava.

Posteriorment a l’atorgament de la llicència, el Consell, en sessió de 4 de juliol de 1994, va suspendre les NNSS en aquelles parcel·les concretes, i més tard el TSJIB les va anul·lar amb la sentència 659 de 26 de juliol de 2006.

Naturalment, el maig de 1992, ni cap tècnic, ni polític, ni ningú, podia endevinar que anys més tard la normativa en la qual es basava la llicència, seria declarada nul·la.

De tot això s’ha de concloure que, si algú va actuar de manera irregular, no varen ser els tècnics que varen informar el projecte ni els polítics que varen atorgar la llicència. No podien actuar de cap altra manera. En tot cas, s’hauria d’anar a cercar la irregularitat en l’aprovació de les Normes Subsidiàries de 1991, aprovades, com ja s’ha comentat, per la Comissió Insular d’Urbanisme, òrgan depenent del Consell de Mallorca, que és qui ostenta la competència en l’aprovació definitiva del planejament municipal de Mallorca.

Així, si es vol cercar responsables, s’hauria d’apuntar en la direcció correcte.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La llicència de ses Covetes

 1. caterina ha dit:

  No puc estar més d’acord!!! M’alegr molt d’entrar al teu blog i veure que darrerament has escrits posts nous! Una abraçada i enhorabona al teu fill, que està que no atura! 😀

 2. Hola Caterina,
  No l’empr gaire, i a vegades enyor el temps en què m’hi dedicava més; ara mateix, el blog és un bon recurs en el cas de voler-me estendre més en una explicació del que es pot dir en dues línies a facebook o twitter,
  En Sebastià sí que està actiu, no sé d’on treu el temps i les forces. Els joves teniu aquest avantatge, de poder fer de tot i molt. Tu tampoc estàs aturada.
  Gràcies per passar per aquí.
  Una abraçada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s